رگلاتور گاز یکی از اجزای سازنده کپسول گاز است که کاربردهای وسیعی دارد. به طور کلی رگلاتور وظیفهی تنظیم فشار گاز را بر عهده دارد. خرابی رگلاتور میتواند منجر به مشکلاتی مانند نشت گاز، اختلال در سیستم عملکرد آن یا حتی حوادث خطرناک شود. در این مقاله به طور مفصل به علائم خرابی رگلاتور کپسول گاز میپردازیم
رگلاتور کپسول گاز برای چیست؟
رگلاتور کپسول گاز یا رگلاتور کپسول فشار قوی، تنظیم کننده فشار گاز است. این ابزار برای کاهش یا تثبیت فشار گاز ورودی به کار می رود. از آنجاکه گاز داخل کپسول با فشار زیاد ذخیره می شود، تنظیم رگلاتور گاز نقش موثری در کاهش این فشار به عهده دارد. رگلاتور کپسول گاز فشار گاز را به میزان معینی کاهش میدهد. از این وسیله برای کنترل فشار دستگاه های مصرفی مثل اجاق گاز، بخاری استفاده می شود. رگلاتور کپسول گاز ضمن تنظیم فشار فشار کپسول گاز، از خطرات احتمالی و انفجار جلوگیری می کند.
دلایل خرابی رگلاتور گاز
رگلاتور کپسول گاز ممکن است براثر شرایط آب و هوایی و مشکلات سیستمی و فنی خراب شود. در ادامه به مهمترین دلایل خرابی رگلاتور گاز می پردازیم
- فرسودگی قطعات داخلی به دلیل عمر بالا
- دمای پایین هوا و رطوبت
- مشکلات فنی مثل فشار خروجی بالا یا کم
- خرابی دستگاه براثر افتادن
- ورود گرد و غبار داخل رگلاتور و انسداد کانال ها
- استفاده از رگلاتور نامناسب برای نوع گاز یا فشار مورد نیاز
علائم خرابی رگلاتور کپسول گاز
1. نشتی بوی گاز
یکی از مهمترین علایم خرابی رگلاتور، بوی شدید گاز اطراف کپسول و رگلاتور است. صدای سوت و فش فش در اطراف کپسول گاز نشانه ای از نشتی گاز است. برای اطمینان نشتی گاز از روش تست کف صابون استفاده کنید. ابتدا مقداری مایع ظرفشویی را با آب ترکیب کنید و بعد با یک ابزار باریکی مثل قلمو روی محل اتصال رگلاتور به کپسول را به مخلوط آغشته کنید. در صورت ایجاد حباب، نشتی وجود دارد. گازهای شهری و مایع بویی مشخص و تند دارند که به راحتی قابل تشخیص است. نشت بوی گاز بسیار خطرناک است چون ممکن است به آتش سوزی و مسمومیت منجر شود. اگر بوی گاز در اطراف رگلاتور احساس می کنید، احتمال خرابی یا شکستگی قطعات داخلی وجود دارد.
نکته ایمنی: در صورت احساس بوی گاز، بدون هیچ تأخیری شیر گاز را ببندید و از تجهیزات الکتریکی استفاده نکنید.
2. کاهش فشار گاز
افت فشار گاز از علایم خرابی رگلاتور گاز است. اگر احساس کردید که اجاق گاز یا بخاری یا هر دستگاهی که با گاز کار می کند به صورت ناگهانی یا تدریجی، افت فشار پیدا کرده این می تواند مشکل زا شود. گاهی دیافراگم داخلی آسیب میبیند و نمیتواند فشار گاز را به درستی تنظیم کند.
3. افزایش بیش از اندازه فشار
در برخی موارد هم فشار گاز برعکس عمل می کند و به بیش از حد مجاز می رسد. این مشکل ممکن است بر اثر خرابی مکانیزم تنظیم فشار گاز ، انسداد مسیر خروجی گاز، کیفیت پایین رگلاتور، افزایش دمای محیط اتفاق بیفتد. در نتیجه باعث آسیب به دستگاه ها یا حتی انفجار می شود. افزایش غیر عادی فشار گاز علایمی مانند صدای بلند یا ناگهانی رگلاتور، نشت گاز از شیر ایمنی و خرابی وسایل متصل به کپسول دارد که باید به علایم دقت کنید. در صورت مشاهده این نشانه ها بلافاصله کپسول گاز را ببندید و محیط ذخیره سازی کپسول را خنک نگه دارید و در صورت نیاز از متخصصین در این زمینه کمک بگیرید.
4. صدای سوت کشیدن
سوت کشیدن یکی از نشانه های خرابی رگلاتور کپسول گاز است. علت صدای وزوز و سوت کشیدن به صورت پیوسته ، شل بودن اتصال بین رگلاتور و کپسول است. اگر شیر کپسول گاز خراب باشد، گاز با فشار از آن خارج می شود. به طور کلی صدای سوت کشیدن دلیل تنظیم نبودن رگلاتور کپسول گاز است.
5. یخ زدگی رگلاتور
یخ زدگی رگلاتور منجر به خرابی رگلاتور کپسول گاز می شود. یخ زدگی رگلاتور در مناطقی با رطوبت بالا در هوا به وجود می آید. علاوه بر این اگر کیفیت رگلاتور پایین باشد منجر به یخ زدگی می شود. در نظر داشته باشید که قرار گرفتن کپسول گاز و نصب آن در فضای باز با دمای پایین می تواند باعث یخ زدگی رگلاتور شود.
6. تغییر شکل ظاهری رگلاتور
نشانه های ظاهری مثل زنگ زدگی و تغییر رنگ بدنه آن نشانه خرابی رگلاتور است. در صورت مشاهده برآمدگی یا تورم بدنه ممکن است دیافراگم پاره شده و فشار به بدنه رگلاتور وارد شود. همچنین ترک یا شکستگی بدنه احتمال نشتی وجود دارد. زنگ زدگی در بدنه فلزی نیز باعث ضعیف شدن ساختار بدنه رگلاتور می شود.
7. خرابی فنی رگلاتور گاز
اگر مشکلی در نوسان شعله اجاق گاز و نشانه هایی مثل خاموش شدن شعله مشاهده کردید به احتمال زیاد رگلاتور گاز خراب است. تغییراتی مثل فشار کم یا غیر عادی گاز، قطع و وصلی ناگهانی جریان گاز از عوامل خرابی رگلاتور است.
چگونه از خرابی رگلاتور پیشگیری کنیم؟
1.خرید رگلاتور باکیفیت
خرید رگلاتور باکیفیت از خرابی آن جلوگیری می کند. هر رگلاتور متناسب با نوع کارکرد آن متفاوت است بنابراین رگلاتوری را انتخاب کنید که با نوع گاز، نوع سیال (گاز یا مایع)، فشار، دما متناسب با کارکرد مورد نظر سازگاری داشته باشد. در غیر این صورت احتمال خرابی دستگاه وجود دارد.
2. نگهداری از رگلاتور در برابر ضربه
استفاده اشتباه از رگلاتور باعث خرابی آن می شود. رگلاتورها به ضربه حساسیت دارند و ضربه های شدید باعث ترک خوردگی بدنه می شود. بنابراین برای جلوگیری از خرابی رگلاتور، پیشنهاد می کنیم از پایه های لرزه گیر استفاده کنید.
3. محافظت از رگلاتور در برابر رطوبت
دمای مناسب نقش مهمی در عملکر صحیح رگلاتور به عهده دارد. قطعات رگلاتور در محیط هایی با نوسان دما
و رطوبت بالا، آسیب می بینند
4. سرویس دوره ای رگلاتور
سرویس دوره ای رگلاتور شامل مثل بررسی قطعات داخلی، تعویض فیلترها در طول عمر رگلاتور موثر است. در غیر این صورت تجمع آلودگی، گرد و غبار و روغن می تواند عملکرد رگلاتور را مختل کند. بنابراین چک و بررسی مداوم رگلاتور می تواند از خرابی آن جلوگیری کند.
5. نگهداری در محیط مناسب
رگلاتور را در محیطی خشک و مناسب نگهداری کنید. همچنین از قرار دادن رگلاتور در معرض نور مستقیم خورشید و باران جلوگیری کنید، چون رطوبت زیاد باعث خوردگی و زنگ زدگی قطعات داخلی رگلاتور می شود.
6. تنظیم میزان فشار گاز
یکی از عواملی که به رگلاتور آسیب وارد می کند، میزان فشار ورودی و خروجی رگلاتور است چون این میزان فشار باید متناسب با نیاز دستگاه باشد