گاز هیدروژن خالص آزمایشگاهی
هیدروژن با نماد شیمیایی H و با عدد اتمی 1 و جرم اتمی 1.00794 گرم بر مول در جدول تناوبی عناصر جای دارد. این عنصر در فشار و دمای معمولی به شکل گاز است و سبکترین عنصر شناخته شده در جهان است. علاوه بر اینکه 75% از جهان هستی را هیدروژن تشکیل داده است، در زمین نیز بیش از هر عنصر دیگری می توان آن را یافت. گاز هیدروژن گازی بی رنگ و بی بو است. مولکول های این گاز به صورت دو اتمی هستند، چگالی کمتری نسبت به هوا دارد و به ندرت می توان تک اتم آن را مشاهده کرد. واکنش پذیری این عنصر نیز بالاست و از این رو ماده ای بسیار اشتعال پذیر محسوب می شود. استنشاق گاز هیدروژن در غلظت های بالا جایگزین اکسیژن شده و ایجاد خفگی مینماید.
انواع خلوص گاز هیدروژن
استاندارد هایی برای گازهای خلوص بالا آزمایشگاهی وجود دارد. معمولاً بالاترین درصد خلوص مربوط به کاربرد های آزمایشگاهی است و به همین ترتیب قیمت آن نیز بالا تر خواهد بود. اما درصد خلوص های کمتر برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند و قیمت های مقرون به صرفه تری دارند. برای گاز هیدروژن انواع خلوص متفاوتی قابل عرضه است. برای مثال:
- هیدروژن با خلوص حدود 99.99% یا گرید 4 برای کاربرد های صنعتی مناسب معرفی شده است
- همچنین هیدروژن گرید 5 با خلوص 99.999% و هیدروژن گرید 5.5 با خلوص99.9995% نیز برای کاربرد های صنعتی استفاده می شوند
- هیدروژن با خلوص بیشتر از گرید 4 و 5 نظیر گرید 6 با خلوص 99.9999% برای کاربرد های آزمایشگاهی و تحقیقاتی مناسب خواهد بود

فروش گاز هیدروژن
اگر برای کاربرد های صنعتی، آزمایشگاهی و یا تحقیقاتی به کپسول های گاز هیدروژن نیاز دارید، شرکت هوا مایع زاگرس به خوبی می تواند هیدروژن مورد نیازتان را به دست شما برساند. شرکت هوا مایع زاگرس وارد کننده انواع کپسول های گاز خلوص بالا است و یکی از این کپسول های گاز خلوص بالا هیدروژن است. ما توانسته ایم با کیفیت و قیمت مناسب کپسول های گاز خلوص بالا هیدروژن را تهیه کرده و به دست مشتریان برسانیم. لازم به ذکر است که شرکت هوا مایع زاگرس تجهیزات جانبی کپسول های هیدروژن از جمله رگولاتر هیدروژن را با قیمت مناسب به فروش می رساند. برای خرید کپسول هیدروژن و تجهیزات آن می توانید از طریق فرم خرید یا تماس با کارشناس فروش اقدام نمایید.

کاربرد گازهای هیدروژن
خواص شیمیایی و فیزیکی هیدروژن
خواص شیمیایی و فیزیکی گاز هیدروژن چیست؟ در ادامه به برخی از این خواص اشاره می کنیم:
- هیدروژن با فرمول شیمیایی H2 وزن مولکولی برابر با 2.016 گرم بر مول دارد
- نقطه جوش این گاز در فشار اتمسفر برابر با 252.76- درجه سلسیوس است
- دامنه اشتعال این گاز در هوا 4 تا 77 درصد حجمی گفته شده است. یعنی در صورت وجود در هوا با این مقدار می تواند آتش بگیرد
- ترکیب 4 تا 74% هیدروژن مخلوط شده با هوا در حضور 5 تا 95% کلر منجر به تولید ماده ای منفجره می شود که با کوچکترین جرقه و حتی گرمای خورشید فاجعه می آفریند
- چگالی آن در حالت گاز در فشار یک اتمسفر 0.08988 گرم بر لیتر است و چگالی مایع آن در نقطه ذوب 0.07 گرم بر سانتیمتر مکعب اعلام شده است

کاربردهای دیگر گار هیدروژن
کاربرد هیدروژن
برای گاز هیدروژن کابرد های گوناگونی تعریف شده است. در گذشته از هیدروژن به دلیل چگالی کم و وزن سبکی که نسبت به هوا دارد، برای پر کردن بالن های پرنده استفاده می شده است. اما به دلیل خطراتی که وجود دارد و اشتعال پذیری شدید آن، کم کم جای خود را به گاز هلیوم داده است. از هیدروژن خالص و یا مخلوط آن با نیتروژن در نشتی یابی و پیدا کردن سوراخ های ریز در نیروگاه ها، مخابرات، خودرو سازی و … بهره می گیرند. از این گاز به مقادیر زیاد برای هیدروژنه شدن روغن های گیاهی و حیوانی برای تولید مارگارین و سایر چربی ها، آبرسانی به فرآورده های نفتی و هیدرودیسولفوراسیون برای حذف گوگرد از سوخت بهره برداری می شود.

کاربرد-هیدروژن
هیدروژن در صنعت
- هیدروژن در صنعت شیشه برای تامین سوخت مشعل اکسیژن-هیدروژن در رابطه با شیشه های کوارتز به کار می رود
- هیدروژن خلوص بالا به طور گسترده در صنایع الکترونیک به عنوان عامل کاهش دهنده و گاز حامل استفاده می شود
- همچنین در سوانگاری (کروماتوگرافی) گازی در نقش گاز حامل از آن استفاده می کنند
- هیدروژن در جوشکاری و برش فلزات نیز کاربرد دارد
- برای تولید گاز آمونیاک طی فرآیند هابر از هیدروژن استفاده می شود
- برای تولید برخی از انواع الکل ها نظیر متانول کاربرد دارد
- برای تولید اسید هیدروکلریدریک در کنار گاز کلر از این گاز استفاده می شود
- هیدروژن می تواند در احیاء سنگ معدن فلزی نیز مورد استفاده قرار بگیرد
- ظرفیت گرمایی بسیار بالا در خنک کنندگی دارد و تحت شرایط ایمن به عنوان خنک کننده استفاده می شود

منبع تولید گاز هیدروژن
تولید سوخت
هیدروژن یک سوخت پاک است. وقتی سوخت هیدروژنی در پیل ها مورد استفاده قرار می گیرد و می سوزد تنها آب تولید می کند. در دسترس بودن و ساده بودن شرایط تولید هیدروژن یکی از عوامل مهمی است که آن را به عنوان یک سوخت تجدید پذیر و در دسترس بسیار جذاب کرده است. از این سوخت می توان در کارخانه ها، اتومبیل ها و … استفاده کرد و آن را به عنوان یکی از منابع مهم انرژی مورد توجه قرار داد. بسیاری از منابع سوختی که امروزه استفاده می شوند تجدید ناپذیر هستند و بالاخره روزی تمام می شوند. جایگزین شدن سوخت هیدروژنی می تواند تحول بزرگی در صنعت حمل و نقل و زندگی بشر پدید آورد.
هیدروژن در سیستم های حمل و نقل
برای استفاده از هیدروژن در سیستم های حمل و نقل، روشی مقرون به صرفه وجود دارد و آن استفاده از پیل های سوختی است. در پیل های سوختی هیدروژن با اکسیژن ترکیب می شود و در نتیجه ی این واکنش آب، گرما و جریان برق تولید می شود. با وجود این پیل های سوختی دیگر گاز های آلاینده وارد جو زمین نمی شوند و استفاده از هیدروژن در صنعت حمل و نقل می تواند هوای پاک را به زمین هدیه بدهد. البته در پیل های سوختی حمل و نقل ماده ی الکترولیت زا جنس های مختلف قلیایی، اسیدی، کربناتی، پلیمری و … نیز استفاده می شود.
ایزوتوپ هیدروژن کدامند
ایزوتوپ های مختلفی برای هیدروژن شناسایی شده اند. در طبیعت سه ایزوتوپ پایدار از آن دیده شده است. پروتیوم رایج ترین ایزوتوپ آن است. دوتریوم و تریتیوم نیز دو ایزوتوپ دیگر شناخته شده هستند. البته ایزوتوپ ترتیوم دارای نیمه عمر 12 سال است و پایداری کمتری دارد. ایزوتوپ های مصنوعی دیگری در محیط آزمایشگاه از هیدروزن ساخته شده اند و نیمه عمر های کمتر از ثانیه دارند. یعنی به سرعت متلاشی می شوند و از بین می روند.
هیدروژن و ترکیبات آن
الکترونگاتیویته یا الکترون کشانی هیدروژن در حدود 2.2 است و با بیشتر عنصر هایی که عدد الکترون کشانی بالاتر دارند قابلیت واکنش دارد. برای مثال هیدروژن با هالوژن ها می تواند پیوند برقرار کند و ترکیباتی بسازد که خاصیت پیوند هیدروژنی دارند. ترکیبات دیگری که از هیدروژن دیده می شود، هیدرید ها هستند که از ترکیب آن با فلزات و شبه فلزات ایجاد می شود. شاید بتوان معروف ترین ترکیبات حاوی هیدروژن را هیدروکربن ها دانست که تا اندازه ی زیادی ذخیره سازی هیدروژن در جای جای مولکول های آن دیده می شود. در محصولات گازی صنعتی و آزمایشگاهی مخلوط هیدروژن با گاز های دیگر نظیر نیتروژن، هلیوم و … برای کاربرد های خاص به فروش می رسد. برای مثال مخلوط هیدروژن و نیتروژن در دستگاه های شناسایی مورد استفاده قرار می گیرد.
واکنش هیدروژن
هیدروژن عنصری با قابلیت واکنش بسیار زیاد است. این عنصر می تواند با عناصر زیاد دیگری از جدول مندلیف پیوند برقرار کند و مواد مختلفی با خواص بسیار متفاوت تولید کند. برخی از این مواد حالت گازی و برخی دیگر حالت جامد یا مایع خواهند داشت. برای مثال:
- هیدروژن می تواند با فلزات فعال نظیر فلزات قلیایی خاکی واکنش دهد و مولکول های جدیدی بسازد
- امکان واکنش آن با نافلزات از قبیل هالوژن ها و اکسیزن وجود دارد. پیوند اشتراکی برقرار می کند و گرمای زیادی تولید می کند
- از واکنش هیدروژن با فلزات واسطه هیدرید های فلزی تولید می شوند و ساختار بلوری تشکیل می دهند
منابع تولید گاز هیدروژن
هیدروژن منابع متفاوتی برای تولید دارد. روش هایی که برای تولید آن وجود دارند را می توان به دو دسته ی آزمایشگاهی و صنعتی تقسیم نمود. روش هایی که شامل واکنش های شیمیایی هستند عمدتاً در دسته ی روش تولید آزمایشگاهی قرار دارند. یکی از منابع تولید آن محل تولید گاز طبیعی است. یکی دیگر از منابع تولید، فرآیند کلرآلکالی است که برقکافت محلول کلرید سدیم برای تولید کلر است و به عنوان یکی از محصولات هیدروژن نیز به دست می آید. همچنین هیدروژن از بازیافت پالایشگاه های نفت (که روشی اقتصادی و مقرون به صرفه است) و بازیافت گاز کوره کک در صنایع فولاد تولید می شود. رایج ترین راه، تولید گاز هیدروژن از آب یعنی تولید هیدروژن از طریق برقکافت آب است.
خطرات هیدروژن
از آنجایی که هیدروژن گازی به شدت آتشگیر است باید موارد ایمنی را در هنگام استفاده از آن رعایت کرد و خطرات گاز هیدروژن را جدی گرفت. دمای شعله ی هیدروژن حدود 500 درجه سلسیوس است که بسیار بالا بوده و از خود پرتو فرابنفش ساطع می کند. به همین دلیل نشتی و آتش گرفتن هیدروژن بی نهایت خطرناک است. جدی بودن خطر این گاز مشخص می کند که حمل و نقل آن باید با دقت و ظرافت انجام شود و ابداً نباید در کنار کپسول های گازی آتشگیر دیگر و علی الخصوص گاز اکسیژن و نیتروس اکساید قرار بگیرد. برای رعایت دقیق نکات ایمنی باید کپسول های هیدروژن را دور از نور مستقیم آفتاب و قرار گرفتن در معرض حرارت نگه داشت. کپسول های هیدروژن نباید ابداً روی زمین غلتانده شوند و حفظ سالمت بدنه ی کپسول ها بسیار مهم است.
هشدار هایی در خصوص هیدروژن مایع
برای پر کردن هیدروژن در کپسول ها و ایجاد شرایط استفاده از آن، این گاز را به صورت فشرده و مایع در می آورند تا قابل جا به جایی باشد. هیدروژن در حالت مایع بسیار با احتیاط باید مورد استفاده قرار بگیرد زیرا سردکنندگی زیادی دارد و می تواند سبب یخ زدن بافت اندام های بدن شود و آسیب های جدی به بار بیاورد. باید مراقب بود غلظت هیدروژن در هوا بسیار بالا نرود وگرنه خطر خفگی را در پی خواهد داشت. در صورت تماس هیدروژن گازی با اندام های بدن آسیبی رخ نمی دهد، اما به شدت باید مراقب بود هیدروژن مایع با چشم تماس پیدا نکند.
کاربرد هیدروژن در شیمی
هیدروژن در فرآیندهای پتروشیمی برای هیدرو دی الکیل کردن، هیدرو دی سولفوریزاسیون و آبکافت کردن مورد استفاده قرار می گیرد. این گاز پر کاربرد به طور وسیع در صنایع فلزی به دلیل قابلیت آن در کاهش اکسیدهای فلزی و جلوگیری از اکسایش آن استفاده می شود. در واقع برای احیای رگ معدن های فلزی کاربرد دارد. هیدروژن بسیار آتش گیر است و به خوبی می سوزد. به همین دلیل از آن برای احتراق نیز مورد استفاده قرار می گیرد. مواد غذایی در حضور اکسیژن در معرض واکنش های شیمیایی و اکسید شدن خواهند بود به همین دلیل در بسته بندی این مواد از هیدروژن استفاده می کنند تا مانع از هر گونه اکسایش و واکنش شیمیایی در مواد غذایی شود. همچنین در هیدروکراکینگ در پالایش نفت خام از هیدروژن برای تبدیل نفت به مواد ارزشمند تر استفاده می شود. این ها بخشی از کاربرد های شیمیایی هیدروژن هستند.
اطلاعات تکمیلی
هیدروژن در زبان یونانی به معنی آب زا است و روی این عنصر به عنوان ماده ی اولیه ی تولید آب گذاشته شده است. گاز هیدروژن اولین عنصر در جدول تناوبی مندلیف است و عدد اتمی یک را به خود اختصاص داده است. یکی از فراوانترین عناصر در جهان به شمار می رود و 75% از جرم مواد طبیعی را تشکیل داده است. خواصی که از خود نشان داده است سبب شده کاربرد های فراوانی در آزمایشگاه و صنعت پیدا کند و در حجم زیاد در دنیا مورد خرید و فروش قرار بگیرد.