گاز H2s چیست؟

گاز H2s چیست؟
فهرست مطالب

اطلاعاتی درباره گاز سولفید هیدروژن

گاز h2s یا هیدروژن سولفاید گازی است که در استحصال و فرآوری نفت خام و گاز طبیعی و همچنین در تصفیه پساب ها مورد استفاده قرار می گیرد. این گاز از تخریب میکروبی مواد آلی در نبود اکسیژن حاصل می شود. هیدروژن سولفید بدون رنگ، آتشگیر، سمی و خورنده است و بویی شبیه تخم مرغ گندیده دارد. سمیت این گاز مشابه کربن مونوکسید بوده و اجازه ی تنفس به سلول ها نمی دهد.

کاربرد گاز سولفید هیدروژن

گاز سولفید هیدروژن کاربردهای متعددی دارد. از این گاز در پزشکی، در تولید ترکیبات آلی سولفور دارد، به عنوان عامل جدا کننده آب سنگین، به عنوان عامل بررسی و تحلیل فلزات و یون های فلزی و همچنین در مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاه ها استفاده می شود.

این گاز از تجزیه مواد آلی به وجود می آید و می تواند منشأ حیوانی یا گیاهی داشته باشد. چشمه های آب گرم، میدان های گاز طبیعی، نفت خام و گازهای آتشفشانی عمده ترین منابع تولید گاز هیدروژن سولفید به شمار می روند.

ایمنی گاز سولفید هیدروژن

گازهای سمی نوعی خطر خاموش محسوب می شوند و خطر آن ها دور از درک حواس پنجگانه ی انسان است. تنفس گاز h2s معمولاً رایج ترین نوع تماس با این گاز سمی است. بسیاری از افراد با وجود مقادیر بسیار کم هیدروژن سولفید در هوا، می توانند بوی آن را احساس کنند اما قرار گیری پیوسته در معرض این گاز حتی در مقادیر کم می تواند حس بویایی را به سرعت از کار بیندازد و البته بویایی روش شناسایی موجهی برای تشخیص افزایش غلظت این گاز در هوا نخواهد بود.

هیدروژن سولفاید بر غشاء مخاطی اثر می گذارد و عوارض تنفس آن شامل سر درد، تهوع و حساسیت چشم و پوست خواهد بود. آسیب به سیستم اعصاب مرکزی یکی از مشکلات خطرناک قرار گیری در معرض این گاز است. تنفس غلظت های بالای گاز هیدروژن سولفاید (حتی در حد چند دم و بازدم) می تواند هوشیاری را از فرد سلب نموده، کما، تشنج و مرگ را در پی داشته باشد.

تأثیرات گاز سولفید هیدروژن بر سلامتی

در صورت تماس کوتاه مدت با گاز سولفید هیدروژن در غلظت های بالا ممکن است سر درد، کاهش سطح هوشیاری، ناتوانی در تحرک و دیگر علائم ذکر شده ایجاد شود. اما، در صورتی که افراد در تماس غلظت کم گاز هیدروژن سولفید قرار بگیرند، ممکن است این علائم را مشاهده نکنند. گاز هیدروژن سولفید در بدن انسان تجمع پیدا نمی کند، اما تکرار دفعات قرار گیری در معرض این گاز و قرار گرفتن به مدت های طولانی می تواند سبب کاهش فشار خون، سر درد، از دست دادن اشتها و حتی کاهش وزن گردد. حساسیت های دردناک پوستی و حساسیت چشمی نیز از تبعات آن است. اگر در چنین شرایطی غلظت گاز هیدروژن سولفاید نیز زیاد باشد، آسیب مغزی و قلبی و حتی مرگ در پی خواهد داشت.

تأثیر گاز سولفید هیدروژن بر تجهیزات

گاز h2s از هوا سنگین تر است و در نقاطی که از تهویه مناسب هوا برخوردار نیستند تجمع پیدا می کند. در کاربردهای نفت و گاز، مخلوط های گازی حاوی H2S در مجاورت هوا و رطوبت می تواند منجر به تولید سولفوریک اسید شود و در نتیجه سبب خوردگی فلزات خواهد شد. سطوح داخلی بسیاری از تجهیزات در معرض خطر خوردگی قرار خواهند گرفت و طول عمر تجهیزات به طرز چشمگیری کاهش پیدا می کند.

شناسایی گاز سولفید هیدروژن

گاز سولفید هیدروژن سمی سریع العمل است و به سرعت بر اندام های مختلف بدن انسان اثر می گذارد. به همین دلیل آشکار سازهای گاز هیدروژن سولفید از اهمیت بالایی برخوردارند و به عنوان هشدار دهنده در محل کار با این گاز نصب می شوند.

درمان مسمویت با گاز سولفید هیدروژن

در صورت قرار گرفتن در معرض این گاز سمی، افراد باید به سرعت خود را به هوای تازه برسانند. اگر در حال نجات افراد دیگری هستید، باید مراقب باشید خودتان هوشیاری را در مواجه با گاز h2s از دست ندهید. استفاده از محافظ تنفسی اکسیژن الزامی است. در مواردی که علائم مسمومیت حاد باشد، نیاز به بستری وجود دارد. بروز هرگونه علائم اعم از سرفه، سرگیجه، دشواری تنفس، تنگی نفس، درد قفسه سینه، احساس گرفتگی در قفسه سینه، درد معده، تهوع و استفراغ، سردرد، ایجاد قرمزی روی پوست و یا ایجاد التهابات دردناک نظیر سوختگی روی پوست، همگی نشانه ای برای مراجعه ی سریع به پزشک است.

افرادی که با گاز هیدروژن سولفید سر و کار دارند باید بسیار احتیاط کنند و مراقب باشند شرایط مسمومیت برای آن ها ایجاد نشود و حتماً از دستگاه های به روز و واسنجی شده (کالیبره شده) استفاده نمایند تا در کوتاهترین زمان ممکن خود را از محیط گاز هیدروژن سولفید خارج کنند.

فروش گاز سولفید هیدروژن

گازهای خلوص بالا آزمایشگاهی و دیگر گاز های کاربردی مانند هیدروژن سولفاید را معمولاً در کپسول های 50 لیتری عرضه می کنند. گاز هیدروژن سولفاید آتش زا و سمی است و به همین دلیل طبق استاندارد رنگ بدنه کپسول آن باید طوسی یا گلویی زرد و قرمز باشد. این گاز وارداتی با خلوط مختلفی از جمله گرید 4 (99.99%)، گرید 3.5 (99.95%) و گرید 3 (99.9%) عرضه می شود. برای اطلاع از قیمت و جزئیات بیشتر می توانید با کارشناسان فروش تماس بگیرید.

منبع : blacklinesafety

 

اشتراک گذاری در :

۱ در مورد “گاز H2s چیست؟”

  1. آداک فرایند سپهر

    درود
    ایجاد سیستم های کنترلی لازم برای تشخیص گاز در محیط های صنعتی ضروری است. این اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از قرار گرفتن کارگران و پرسنل در معرض گاز سولفید هیدوژن است.
    دتکتور گاز بهترین تجهیزی است تا شما را در برابر گازهای خطرناک محیطی محافظت کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

اسکرول به بالا